- Vårdfiske / Reduktionsfiske
- Undersökningar / Utvärderingar
- Fiskevårsplan med fokus på ekosystem, hållbarhet & ekonomi.
- Projektering sjörestaurering
-Provfiske standard / utökad
Många sjöar har drabbats av övergödning på grund av att näringsämnen har tillförts från avlopp och jordbruk. Detta resulterar i flera förändringar i ekosystemet så som algblomningar, ändrade fisksamhällen med en dominans av karpfisk (braxen, mört) och en avsaknad av undervattensvegetation. Många av sjöns biologiska, rekreativa och ekonomiska värden minskar eller försvinner då dessa sjöar är mindre inbjudande för bland annat fiske och bad.
Även om man gör insatser för att minska tillförseln av näringsämnen fortsätter många sjöar att vara i ett försämrat tillstånd. Detta beror ofta till stor del på grund av en hög biomassa av planktonätande och bottenlevande fisk, framför allt braxen och mört. Genom att reducera mängden planktonätande fisk blir vattnet klarare då mängden stora djurplankton ökar vilka i sin tur äter alger och på så sätt gör vattnet klarare. Bottenlevande fisk har ofta en stor effekt på vattenkvalitén då de rör upp bottensediment vilket frigör näringsämnen och re-suspenderar organiska och oorganiska ämnen & partiklar. När vattnet blir klarare kan undervattensvegetation komma tillbaka vilka i sin tur bidrar till att göra vattnet ännu klarare, samt gynnar rovfisk så som gädda och abborre.
För att få ett effektiv reduktionsfiske med bra resultat så krävs det att tillräckligt med fisk tas upp. Detta innebär ofta 200 kg/ha eller mer inom 2-3 år. Därför är det viktigt att resultat från reduktionsfisken redovisas som kg/ha och under hur lång tid det fiskats för att kunna göra en utvärdering av insatsen. Om inte tillräckligt med fisk fångas sker oftast mindre, gradvisa förbättringar i sjön och man måste fiska under en längre tid, ofta många år.
För att bibehålla goda resultat och få fortsatta förbättringar behöver de flesta sjöarna även ett visst indre underhållsfiske beroende på faktorer som näringsbelastning, balans i fisksamhället, uttag av rovfisk o.s.v.
Projektutveckling av redskap 2024 -2025
Under 2024-2025 kommer vi ha produktutveckling av skarv och sälsäkra bottengarn för reduktionsfiske av karpfisk för bättre vattenkvalité i kustvatten och sjöar. Vi kommer även vidareutveckla selektiva redskap som används inom notfisket i sjöar. Not och bottengarn är effektiva, skonsamma och hållbara metoder som vi använt i samband med reduktionsfisken i mer än 10-års tid. För projekten har vi fått investeringsstöd inom havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2021-2027.
Minskad interbelastning.
Ex. i Växjösjön minskade fosforn i bottenvatten med -52%. "LOVA slutrapport växjösjöarna 2016-2018"
Fiske med not
Vi använder olika typer och storlekar av notar, oftast 300 - 350 m långa och med olika djup. Dessa är specialsydda för just reduktionsfiske efter vitfisk. Noten tas i regel upp på mellan 2-8 m djup beroende på typ av not och oftast inte mot land för att undvika att fastna.
På det viset är vi inte bundna till speciella områden utan kan i princip fiska överallt i sjön. När det är djupare än vad noten är hög så sjunker den och följer botten.
När notdraget är gjort så fungerar den stora säcken som en stor fisksump där fiskarna simmar fritt medan vi sorterar och släpper tillbaka rovfisk och andra arter som vi vill behålla i sjön. Detta är skonsamt för fisken och har liten påverkan på bottenstrukturer. Notdragning är enligt våra erfarenheter ofta det mest kostnads- och tidseffektiva reduktionsfiske på hösten och vintern när fisken stimmar i djupare områden.
Fiske med bottengarn
Vi använder bottengarn när fisken är aktiv.
Det är en passiv och skonsam metod på våren då man inte vill påverka uppväxten av undervattenväxter eller lekbottnar för rovfisk tex. gös. Bottengarn ger höga fångster framför allt när vitfisken leker. I vissa sjöar kan bottengarn vara den mest effektiva metoden, men det krävs tillräcklig mängd redskap och rätt typ av anpassade redskap för att fisket skall bli effektivt. Bottengarnen vi använder är specialanpassade för vitfisk med knutlösa nät med 8 mm maskstolpe i slutboxarna och kapacitet på fångster över 3000 kg per redskap. En standard box har en yta på 35 m2 med djup på 1,5-5m utan tak så att fåglar eller utter kan ta sig ut ifall de skulle simma in. För att nå höga fångster på kort tid är kombination av bottengarn och not mycket effektivt.