Fiskevårdsprodukter
Eftersom vi jobbar med vatten & fiskevård dagligen så har vi tagit fram några produkter som har den kvalité och funktion som vi själva vill ha. Dessa är dom vi använder själva och finns nu att köpa genom att maila oss beställningen till info@klaravatten.se 
Då skickar vi en faktura och när den är betald skickar vi produkterna på posten. 
Alla priser är inkl. moms.

Mätbrädor för fisk 
     
Används för mäta fiskens längd t.ex. under provfiske. En hållbar och styv bräda med en färgskala som gör det lättare att snabbt läsa av måtten.
Brädan har ett hårt genomskinligt toppskikt som skyddar markeringarna från att slitas ut samt och är lätta att hålla rent. Mätskalan är i cm och mm.
Finns att välja en 30 cm och 60 cm skala, samma pris på båda.
OBS klicka på bilden för att förstora.

Pris 350 kr/st + frakt 149 kr
 

Mätskiva till fisk och provfiske

Siktskiva
  
Med den mäter man siktdjupet även kallat secchi-djup Vår rostfria egna handbyggda siktskiva har en cm skala på vindan så även om man glömt tumstocken hemma så kan man mäta. Den rostfria vikten väger ca 470 gram.
Tips är att sätta markering med spritpenna eller knutar varje meter så kan man använda vindan att mäta cm imellan. 
Du får till 2 st vita skivor till 250mm och en 300 mm.
Vi själva använder en mall för att fylla i siktdjupen den finns för nedladdning (till höger på sidan).

Varför mäta siktdjup:
Siktdjupet mäter hur klart vattnet är, alltså hur långt ner i vattenmassan solljuset kan tränga och är ett mått på vattnets innehåll av partiklar och vattenfärg. Att ta siktdjup är ett enkelt och bra sätt att mäta och följa status och utveckling i ett vatten. Siktdjupet är viktigt då ljustillgång är begränsande för hur djupt växter kan växa. En grov uppskattning är att växter kan etablera sig på dubbla siktdjupet. Växter är viktiga i en sjös balans för att  de tex. konkurrerar med alger om näringen, binder bottensediment samtidigt som den är viktig för bottenfauna och gynnar rovfisk. Beroende på hur bra sikt det är i vattnet gynnas olika arter där till exempel abborre gynnas av god sikt medan braxen oftast finns i stor mängd i sjöar med dålig sikt. Siktdjup kan förändras från dag till dag beroende på olika förutsättningar så ju tätare mättningar under året och fler år i följd desto bättre värden skapar man. 
Hur gör man ?
Mät på det djupaste stället i sjön.
Ta siktdjupet i skuggan av båten gärna av samma person. 
Helst skall man en vattenkikare  som tar bort reflektioner i vattnet. 
Sänk ner skivan och sakta höj den till du kan precis kan ”skymta” den, där har du siktdjupet.Pris 550 kr/st + 129 kr frakt