Notsäsongen startar i år med ett LOVA projekt tillsammans med Bodens kommun och Länstyrelsen i Norbottens län. 15 dagars notfiske är planerat och runt 20 ton vitfisk har hittills kommit upp från Bodensjöarna på en vecka.
Fler planerade notfisken i höst är Skråmträsk/ Skellefteå, Växjösjöarna/ Kronoberg, Bosarpasjön, Bälingesjön, Sövdesjön, Råbelövssjön, Oppmannasjön, Ivösjön och Levrasjön i Skåne.
Vill man läsa mer om vårt reduktionsfiske som Vatten- och fiskevård så har Fiskejournalen senaste tidning (nr.7) en 5 sidors artikel av Lubbe som även gjort en tillhörande film.

SVT Norbotten, Storskaligt fiske i Boden ger dubbel miljövinst
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/storskaligt-fiske-i-boden-ger-dubbel-miljovinst.
SR P4 Norbotten, Projekt mot algblomning i Bodensjöarna. 
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=7041071
NSD Boden, Så ska Svartbyträsket räddas !
http://www.nsd.se/nyheter/sa-ska-svartbytrasket-raddas-nm4914899.aspx 
Bodens Kommun
https://www.facebook.com/pages/Svartbyträsket

Läs hela inlägget »
Flygfoto från eniro.se över Sirsjön utanför Torsby vid kraftig algblomning innan reduktionsfiske. Flygfoto från eniro.se över Sirsjön utanför Torsby vid kraftig algblomning innan reduktionsfiske.

Sirsjön utanför Torsby har senaste åren haft problem med algblomning varje sommar. På flygbilden från enrio till höger kan man se hur grön sjön varit tidvis. 

Hösten 2017 fiskade vi med not 5 dagar och fångade ca 160 kg/ha vitfisk, mestadels mört. 2018 har siktdjupet varit dubbelt så stort jämfört med 2017 och senaste mätningen visade hela 3,1 m sikt, trots sommarens värme. Läs mer på länken:

https://nwt.se/torsby/2018/07/29/lyckad-insats-i-sirsjon
  

Nedan kan ni även se bilder från fisket i oktober 2017.
Notfiske i Sirsjön

Läs hela inlägget »

Nu börjar resultaten visa sig i Södra Bergundasjön i Växjö. Vi startade fiska hösten 2016 och hittils har 148 ton ( 259 kg/ha ) vitfisk tagits bort. I veckan hade vi ett rekord  för siktdjup på 4,2 meter. Otroligt att se explosionen av stora djurplantonen som bildar stora moln i våra bottengarn. 

Vi kommer fortsätta fiska vidare en vecka in i juni för att följa upp med 10 dagars notfiske i höst. Det är inte lika mycket fisk som vårfisket 2017 men tömmningarna tar nu längre tid då vi nu släpper tillbaks tusentals fiskätande abborrar  jämfört med som mest ett 100-tal per vittjning förra våren. En sjö som har beskrivits som grön ärtsoppa av folk i Växjö, får njuta av en mer vällmånde ekosystem. Skall bli intressant att följa utvecklingen under året med vattenprover mm. Här kommer ett bildspel runt "sundet" den 15 maj.
 

Läs hela inlägget »
Med värmen har braxen blivit aktiv och fyller bottengarnen. Vi har haft intensiva dagar med att få ut redskap och vittja redskapen. I vår fiskar vi 3 sjöar, Häckebergasjön, Växjösjön och Södra bergundasjön samt hjälper ett ytterliggare projekt. 

Från och med nu kommer vi att uppdatera bloggen oftare :)
Läs hela inlägget »
Nu är vårfisket med bottengarn igång och vi startade med Häckebergasjön (76 ha) på uppdrag av Höje å Vattenråd. Första vittjningen resulterade i 2,4 ton vitfisk motsvarande 32 kg/ha! 

Nästa vecka sätter vi igång fisket i Växjösjöarna där vi kommer fiska S. Bergundasjön och Växjösjön. 


 
Läs hela inlägget »
2017 har varit ett händelserikt år med flera projekt.Vi har fiskat med not och bottengarn i 9 sjöar inklusive testfisken. Vi har dessutom fiskat ett antal dammar för att förbättra deras funktion som näringsfällor och gynna biodiversitet, samt provfiskat 7 sjöar med översiktsnät. 

Ute på sjön får man uppleva många fantastiska saker. Man får följa naturens förändringar under året med allt vad det innebär och lär sig mer om det som lever både under och övanför ytan. Det är fantastiskt att kunna ha bland annat havsörn, dykarbaggar, braxen och gädda på kontoret. Dessutom får vi träffa många intressanta människor med olika bakgrund och kunskap inom ett flertal områden.

Nedan finns ett galleri med några bilder från det gångna året. Vi vill önska er alla ett gott nytt år och ser fram emot nya utmaningar 2018. 

/ Jesper & Magnus
loading...
Läs hela inlägget »
Notfiske Dansjön Klara Vatten  Sverige AB Notfiske Dansjön Klara Vatten Sverige AB

Under 3 dagar notfiskade vi i Dansjön som i sin tur rinner ner till norra Salen, för Mörrumsånsvattenråd.

Som förra blogginlägget så var det  Furen/Dansjöns FVOF som  bjöd på kaffe & fika samtidigt som dom lastade av fisken från båten.  Vi fick laga en del av ena armen som förmodligen gick fast i en gammal hästtransport som gick genom isen när dom fraktade punch över sjön mellan gårdarna för länge sedan. Tyvärr kom det inte upp några årgångstunnor med punch i notsäcken :).

Notfiske Dansjön Klara Vatten Sverige AB
Läs hela inlägget »
Vi har haft 3 dagar notprovfiske 17-19 november i ett LOVA-projekt med Mörrumsåns vattenråd, tillsammmans med Furen / Dansjöns FVOF som fixade hantering av fisk med traktorer. Vi har under dagarna fått gulaschsoppa, varm korv och kaffe av FVOF, riktigt gött!. 
Lördagen gjorde man till en familjedag där Ida Lidholt från Mörrums vattenråd tillsammans med FVOF informerade bland annat närboende om projektet.

Artikel i Växjöbladet Kronobergaren:
http://www.vaxjobladet.se/index.php?placid=1&placid_text=20&id=5279
 
Läs hela inlägget »

Den här veckan har vi under tre dagar utfört ett provfiske med not i Sövdesjön (272 ha) på uppdrag av Kävlingeåns vattenråd. På tre notdrag fångades 9,3 ton vitfisk motsvarande 34 kg/ha. Provfisket används som en förstudie till ett eventuellt framtida reduktionsfiske i sjön för att förbättra vattenkvalitén.Fisket uppmärksammades i Ystads allehanda och av Kalle Rosensköld på Betesboxen.blogspot.se. Artikel och video finns att följa på länkar nedan. 

http://www.ystadsallehanda.se/sjobo/battre-vatten-i-sjon-med-mindre-mangd-mort/

https://www.facebook.com/Betesboxen/videos/1754785347897123/?hc_ref=ARSMrtPOAvWChgtOvyzWpTflWTDxdNXk_7CVpoGpNdaUexnfkvTxJzX8FBtdDa5I-k0

Läs hela inlägget »

Nu börjar den större braxen samlas upp på djupet, 3200 kg på dagens drag.
Vi fiskar i Växjö tills fredag och på måndag 13 nov skall vi provfiska i en ny skånsk sjö.

Läs hela inlägget »

Pågående projekt
Reduktionsfiske 2017.

För mer info klicka på länkarna

Häckebergasjön 
16 225 kg =  213 kg/ha 
Växjösjöarna 
Trummen (76 ha)
8 882 kg  = 116 kg/ha

Växsjösjön (79 ha)
17 700 kg = 224 kg/ha 
Bergundasjöarna*
 
151 880 kg = 266 kg/ha
Lagunerna (3,8 ha)
1817 kg = 478 kg/ha

Veabdammarna (0,4 ha)
132 kg = 330 kg/ha
Tjörnarpssjön (47 ha)
7 164 kg     =   152 kg/ha

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

-

Etiketter