Nu är vårfisket med bottengarn igång och vi startade med Häckebergasjön (76 ha) på uppdrag av Höje å Vattenråd. Första vittjningen resulterade i 2,4 ton vitfisk motsvarande 32 kg/ha! 

Nästa vecka sätter vi igång fisket i Växjösjöarna där vi kommer fiska S. Bergundasjön och Växjösjön. 


 
Läs hela inlägget »
2017 har varit ett händelserikt år med flera projekt.Vi har fiskat med not och bottengarn i 9 sjöar inklusive testfisken. Vi har dessutom fiskat ett antal dammar för att förbättra deras funktion som näringsfällor och gynna biodiversitet, samt provfiskat 7 sjöar med översiktsnät. 

Ute på sjön får man uppleva många fantastiska saker. Man får följa naturens förändringar under året med allt vad det innebär och lär sig mer om det som lever både under och övanför ytan. Det är fantastiskt att kunna ha bland annat havsörn, dykarbaggar, braxen och gädda på kontoret. Dessutom får vi träffa många intressanta människor med olika bakgrund och kunskap inom ett flertal områden.

Nedan finns ett galleri med några bilder från det gångna året. Vi vill önska er alla ett gott nytt år och ser fram emot nya utmaningar 2018. 

/ Jesper & Magnus
loading...
Läs hela inlägget »
Notfiske Dansjön Klara Vatten  Sverige AB Notfiske Dansjön Klara Vatten Sverige AB

Under 3 dagar notfiskade vi i Dansjön som i sin tur rinner ner till norra Salen, för Mörrumsånsvattenråd.

Som förra blogginlägget så var det  Furen/Dansjöns FVOF som  bjöd på kaffe & fika samtidigt som dom lastade av fisken från båten.  Vi fick laga en del av ena armen som förmodligen gick fast i en gammal hästtransport som gick genom isen när dom fraktade punch över sjön mellan gårdarna för länge sedan. Tyvärr kom det inte upp några årgångstunnor med punch i notsäcken :).

Notfiske Dansjön Klara Vatten Sverige AB
Läs hela inlägget »
Vi har haft 3 dagar notprovfiske 17-19 november i ett LOVA-projekt med Mörrumsåns vattenråd, tillsammmans med Furen / Dansjöns FVOF som fixade hantering av fisk med traktorer. Vi har under dagarna fått gulaschsoppa, varm korv och kaffe av FVOF, riktigt gött!. 
Lördagen gjorde man till en familjedag där Ida Lidholt från Mörrums vattenråd tillsammans med FVOF informerade bland annat närboende om projektet.

Artikel i Växjöbladet Kronobergaren:
http://www.vaxjobladet.se/index.php?placid=1&placid_text=20&id=5279
 
Läs hela inlägget »

Den här veckan har vi under tre dagar utfört ett provfiske med not i Sövdesjön (272 ha) på uppdrag av Kävlingeåns vattenråd. På tre notdrag fångades 9,3 ton vitfisk motsvarande 34 kg/ha. Provfisket används som en förstudie till ett eventuellt framtida reduktionsfiske i sjön för att förbättra vattenkvalitén.Fisket uppmärksammades i Ystads allehanda och av Kalle Rosensköld på Betesboxen.blogspot.se. Artikel och video finns att följa på länkar nedan. 

http://www.ystadsallehanda.se/sjobo/battre-vatten-i-sjon-med-mindre-mangd-mort/

https://www.facebook.com/Betesboxen/videos/1754785347897123/?hc_ref=ARSMrtPOAvWChgtOvyzWpTflWTDxdNXk_7CVpoGpNdaUexnfkvTxJzX8FBtdDa5I-k0

Läs hela inlägget »

Nu börjar den större braxen samlas upp på djupet, 3200 kg på dagens drag.
Vi fiskar i Växjö tills fredag och på måndag 13 nov skall vi provfiska i en ny skånsk sjö.

Läs hela inlägget »

Senaste dagarna har vi varit tillbaka i Växjö och fiskat Södra Bergundasjön. Siktdjupet den här hösten är bättre än förra året vilket har fått fisken att ställa sig tätt i djuphålan. På fem dagar har lite över 15 ton tagits upp.   

Läs hela inlägget »
I sommar har vi hållt igång med bland annat nätprovfisken och restaureringar av dammar. Nu är hösten här och notfisket har kommit igång. Fisket startade i Sirsjön, en 31 hektar stor sjö i Torsby kommun. Intresset för sjön är stort och vi har blivit mycket väl mottagna. I dag var Länsstyrelsen på besök och fick håva fisk tillsammans med Johan från projektgruppen "rädda Sirsjön". Fisket pågår i fem dagar och efter tre dagar har vi än så länge tagit över 100 kg/ha. 


Nästa vecka väntar konferens i Linköping och sedan fortsätter vi med fiske i Vallentunasjön. 
 
Läs hela inlägget »
Vi är mycket glada över att vårt arbete med Växjösjöarna finns som lärande exempel för hur man kan nå miljömålen "Ingen övergödning" och "levande sjöar och vattendrag" på Sverigesmiljomal.se. 

Enligt vattendirektivet skall alla vatten i Sverige ha god ekologisk status 2027. Om målen skall nås krävs det att många sjöar påbörjar sitt arbete inom de närmsta åren.  

Sverigesmiljömål.se drivs av Naturvårdsverket i samarbete med Boverket, Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen, Skogsstyrelsen, Sveriges geologiska undersökning, Strålsäkerhetsmyndigheten samt länsstyrelserna. 
Läs hela inlägget »

På lördag avslutas bottengarnsfisket i Växjö där vi under våren har fiskat i fyra vatten:  Trummen (76 ha) , Bergundasjön (655 ha),  Lagunerna (3,8 ha) och Veabdammen  (0,4 ha). 

I Bergundasjön har det på sammanlagt 31 dagar notfiske och 36 dagar bottengarnsfiske tagits upp 107 ton hittils. Fisket i Bergundasjön fortsätter med ytterliggare 30 notdagar och 40 dagar bottengarn 2017/2018. 

Läs hela inlägget »

Pågående projekt
Reduktionsfiske 2017.

För mer info klicka på länkarna


Växjösjöarna 
Trummen (76 ha)
8 882 kg  = 116 kg/ha

Växsjösjön (79 ha)
15 700 kg = 199 kg/ha 
Bergundasjöarna*
 
130 000 kg = 215 kg/ha
Lagunerna (3,8 ha)
1325 kg = 343 kg/ha

Veabdammarna (0,4 ha)
132 kg = 330 kg/ha
Tjörnarpssjön (47 ha)
7 164 kg     =   152 kg/ha

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

-

Etiketter